Møre og Romsdal med Atlanterhavsvegen

Dette er en av de spennende og interessante turene jeg fikk være med på sommeren 2009.  Det er en tur som viser fram noe av det ypperste av Norges natur. Og det er en tur hvor fortid møter nåtid. Fra et besøk på den gamle handelsbutikken på Bud til den spektakulære Atlanterhavsveien. Sistnevnte er en spesiell vei- og broforbindelse i havgapet på Nord-Mørekysten.

Turen foregikk med buss og båt, og begge framkomstmidler brakte oss til stadig nye naturopplevelser.  Med jevnlige stopp ble bussturen en behagelig opplevelse, og vi fikk ”nærkontakt” med det norske landskapet.

 

Geiranger

Geiranger

Med i turprogrammet var også en tur fra Ålesund inn til Geiranger med Hurtigruteskipet ”Vesteraalen”, og reiseleder ”Egbert” ønsker velkommen. Turen innover Geirangerfjorden er en flott opplevelse. Vi slappet av om bord mens det ene panoramaet avløste det andre.

Ålesund

Ålesund

Ålesund er hovedstaden for Sunnmøre, og det sies at her bor også landets mest initiativrike folkeferd.

Etter bybrannen i 1904 ble byen gjenreist i Jugendstil. Den tyske keiser Wilhelm II var veldig begeistret for Ålesund, og besøkte byen hver sommer fram til 1914, og han var en av dem som ga hurtig hjelp til Ålesund etter bybrannen.

Det sies at Ålesund flyter på havet, og har levd av havet. Byens fangsflåte har et stort operasjonsområde som strekker fra Grønland til Barenstshavet, noe som gir grunnlag for en stor fiskeindustri og fiske-eksport.

Bildet viser utsikten over byen fra fjellet Aksla.  Det ligger midt i byen og herfra er det en fantastisk utsikt. Rett under oss ligger byen, fordelt i passelige porsjoner på øyer og nes. Vestover er det det åpne Atlanterhavet, bak oss i øst ligger ”Sunnmørsalpene” med sine 87 snøkledde tinder..

Er du sprek går du de 418 trappetrinnene fra Aksla og ned til byen. Underveis hilser du på statuen av ”Rollon” – Gange Rolv. Det er historisk sikkert at det var han som ble gift med franskekongens datter, og grunnla det normanniske rike i Normandie.

Spektakulært byggverk

Atlanterhavsvegen

Dette fantastiske veianlegget er 8.3 km langt og går på 7 lave broer over holmer og skjær ute i havgapet.  Klipabrua, Hulvågbrua, Myrbærholmbrua, Storseisundbrua, Geitøybrua, Storlauvøybrua og Litllauvøybrua.

Det sies at det berømte brosystemet i Key West i Florida blir som et leketøy sammenliknet med denne naturstridige veibanen ute i Kong Neptuns eget rike. Og Atlanterhavsvegen har tilnavnet ”Kystens Trollstigveg”.

Veiprosjektet startet i 1983 og den 7. Juli 1989 ble det åpnet for trafikk. Litt spesielt var det for oss at vi kjørte over på dagen 20 år etter åpningen. I 2005 ble anlegget kåret til ”Århundrets Byggverk” av det norske folket.

 

Bryggjen i Bud

Bryggjen i Bud

I fiskeværet Bud har de gamle tradisjonene blitt tatt godt vare på. Og det å nyte en tallerken hjemmelaget fiskesuppe, laget fra bunnen av etter gamle tradisjonsrike oppskrifter – kan ikke beskrives – det må ganske enkelt oppleves. Ingrediensene kan hentes ferske rett utenfor døra. Men oppskriften – nei den blir ikke røpet.

Nostalgi i Molde

Molde

Rosenes by, eller Norges Jazz-by var også med i programmet. Og det var unektelig et historisk sus i det Hurtigruteskipet ”Lofoten” la fra kai. Skipet er en av de gamle ”traverne” i Hurtigruteflåten, og mange ønsker å reise nettopp med den, eller en av de andre riktig gamle båtene for å oppleve litt nostalgi i vår teknologiske hverdag.