70 år siden nazileirene ble befridd

I 2015 kan vi feire 70-årsjubileum for frigjøringen av nazistens fangeleirer. Samtidig som russiske og allierte stadig inntok nye områder og sendte Hitlers styrker på retrett, startet også aksjonen med de Hvite Bussene. I de dramatiske ukene før Nazi-Tysklands kapitulasjon startet den nøye planlagte aksjonen hvor Røde Kors skulle hente hjem de skandinaviske fangene som satt internert, i svært kummerlige og uhygieniske forhold, rundt om i de områder som var okkupert av Tyskland.

 

Den norske ministeren i Stockholm, Nils Christian Ditleff var den som i utgangspunktet tok initiativet til aksjonen, og kan med rette betegnes som ”De hvite bussenes far”. Han allierte seg med greve Folke Bernadotte som gjorde en fantastisk innsats på forhandlingssiden, mens frivillige svenske Røde Kors-sjåfører, og danske sjåfører fra Jyllandskorpset, dro ut i den livsfarlige krigssonen, sammen med redningsmannskaper og helsepersonell for å hente hjem fangene.

 

En annen viktig gruppe var folkene i Gross Kreutzgruppen. Det var blant annet familien Hjort, sammen med rektor Didrik Aarup Seip fra universitetet i Oslo. De var sendt til sivil internering i Tyskland. Sammen med de norske sjømannsprestene Arne Berge og Conrad Vogt Svendsen, startet de kartleggingen over de norske fangene i de forskjellige leirene, og kunne dermed når tiden var inne, levere fangelister til Røde Kors

Sidene vil oppdateres
Her er vi nå igang med å legge ut bilder og informasjon fra de forskjellige konsentrasjonsleirene. Det sier seg selv at vi kan ikke kan ha en egen omtale for hver enkelt leir, når vi vet at det i regi av nazistene ble opprettet over 2000 små og store arbeidsleirer, konsentrasjonsleirer, "satelittleirer" og utryddelsesleirer.

Men vi skal på disse sidene presentere noen av dem, og legge ut bilder og beretninger fra nordmenn som overlevde disse leirene.