De hellige tre kongene

Den 6. januar feirer man El Dia de Los Reyes Magos, Helligtrekongersdag. Det er en kirkelig festdag som for mange betyr selve avslutningen på julen.

Like fullt er dette for mange utvilsomt den viktigste dagen i spansk julefeiring. Ikke minst for barna er det høydepunktet. Og det starter gjerne kvelden før med opptog.

 

Tradisjonen står sterkt fortsatt

Dette er en tradisjon som står sterkt i Spania. Og hvert eneste år feirer man denne dagen i spanske byer og landsbyer med spektakulære opptog. Slangetemmere, dansgrupper, fløytespillere, kameler, hester og alle slags eksotiske innslag paraderer med de tre kongene gjennom gatene til stor jubel for de fremmøtte barna.

Og har man ikke kamel for hånden – ja da gjør en John Deere-traktor like god jobb. Som i ”byen vår”. Opptoget startet etter mørkets frembrudd og i opplyste vogner dro følget gjennom hovedgaten. Og på fortauene sto forventningsfulle barn – klare med små og store poser og bager, for å sikre seg en tilvekst til ”godtelageret”. For det hører med til tradisjonen at barna får dropsposer og karameller fra de tre kongene, eller deres medhjelpere. Og ikke minst flyter det med konfetti som blir kastet ut i mengder, sammen med godteriet.

 

Tradisjonen stammer fra det nye testamentet, nærmere bestemt Matt. 2, 1-2, hvor vi finner: Da Jesus ble født i Betlehem i Judea i Kong Herodes´ dager, kom noen vise menn fra Østen og spurte: ”Hvor er jødenes nyfødte konge? For vi har sett hans stjerne gå opp, og er kommet for å tilbe ham”.

 

Og den 5. januar kom altså de tre hellige kongene på besøk til vår by. Før vi reiste for å ta paraden i nærmere øyesyn fikk vi litt informasjon med på veien av ”fliseleggeren” Felipe som var travelt opptatt med å få de siste flisene på plass på den nye patioen vår. Og med stort alvor kunne han fortelle at det var Balthasar, Caspar og Melchior som kom på besøk. Sistnevnte navn betyr «lysets konge», og henspeiler på beretningen om Betlehemsstjernen.

Selv skulle Felipe hjem til familien i Almoradi, å sjekke at barna hadde gjort som de skulle i følge tradisjonen. (Selv om de hadde fått julegavene den 24. desember)

For natten mellom den 5. og den 6. januar kommer kongene hjem til familiene med pakker. Da er det viktig at de håpefulle har sendt et kort hvor de redegjør for hva de ønsker seg, og samtidig opplyser hva som gjør at nettopp de har gjort seg berettiget til de aktuelle gavene.

Det er av største viktighet at de på kvelden den 5. januar setter fra seg sine sko ett eller annet sted i huset. Dersom de har gjort seg fortjent til det vil de, når de våkner neste morgen, finne gavene de hadde ønsket seg ved skoene.

Har de imidlertid oppført seg dårlig i løpet av året som har gått, skal de ifølge tradisjonen finne en bit med kull isteden…

 

  • Hun har nok sett mange oppptog

  • Dansegruppen banet vei for kongene

  • Tja hva snakkes det om her tro?

  • Dansetrinn av ulike slag

  • Har man ikke kamel, vel - så har man en traktor

  • Josef og Maria på plass på tilhengeren

  • Kongene ankommer

  • Godteriet deles ut