Ole Martin Simonsen forteller...

Onsdag sto Stavanger for tur, og det ble et hyggelig møte med Ole Martin Simonsen. I boka forteller han om "En oppvekst med ulike aspekter". 
Det han opplevde i barndomshjemmet har satt sine spor. Og han sier det slik:
Fars opplevelser har også ført til at jeg har blitt veldig bevisst på at frihet er noe som vi ikke kan ta som en selvfølgelighet. Jeg har også sett at det er viktig å ha en familie og annet nettverk når situasjoner oppstår, og en kan trenge hjelp og støtte. 
Jeg har også sett at fars og andre krigsseileres historie også er en del av Norges historie, og den må fortelles videre til de neste generasjoner...

Noe også Ole Martin Simonsen gjør i denne boka.

Kopervik bibliotek 22. september

Mandag og tirsdag har det vært presentasjon av boka Krigsseilernes barn, først i Haugesund, så i Kopervik. Etter tilbakemeldingene å dømme ble boka godt mottatt av publikum. Og det var mange som var møtt fram for å høre Karin Maries historie da boka ble presentert på biblioteket i Kopervik. Etterpå var det mange som sørget for å sikre seg et signert eksemplar. Og faktisk var det også dem som hadde tenkt på at ei bok er en flott gave å gi i julepresang.

Pressekonferanse Haugesund bibliotek 21. september kl. 12.00

Møt Krigsseilernes barn

Skrevet av Ingrid Nygård 18. september 2015.

Det blir lansering av boka "Krigsseilernes barn" her på biblioteket nå på mandag 21.9. kl. 12.00. Boka rommer historiene til mange av barna, og to av dem får du møte på mandag, sammen med forfatter Oddvar Schjølberg. Karin Marie Nordnes og Svein Lyngholm vil bli intervjuet av forfatteren. Gratis og åpent for alle!

To av bokas hovedpersoner - Karin Marie Nornes og Svein Lyngholm fikk overrakt hvert sitt signerte eks. av boka

Haugesunds Avis var også til stede, og journalist Carsten Kickstat sørget for å få en god prat med Karin Marie Nornes og Svein Lyngholm.

Her er en link til Hagseunds Avis, og deres omtale av boka og arrangementet:

Intervju med Per Carolus i Byavisa, Tønsberg

Takk til Byavisa i Tønsberg for fin reportasje denne uken!
Neste lørdag fremfører jeg programmet "Krigsseilernes barn/Sønn av ein sjømann" sammen med forfatter Oddvar Schjølberg, som del av "Humanistisk uke" i Vestfold;
26. september, Kl. 13.00 i lokalene til Human-Etisk Forbund i Tønsberg.

Dagens ØP

Svend Einar Hansen i Østlands-Posten omtaler boka den 16. september.

Boklansering i Tønsberg

Her er noen glimt fra lanseringen av Krigsseilernes barn" på biblioteket i Tønsberg den 15. september.

Jan I. Sørensen er med i boka, og han leste noen av sine egne dikt under lanseringen

Per Carolus forteller sin hhistorie i boka, og han deltok på lanseringen med spesialskrevne viser

Per Carolus sammen med sin dyktige gitarist

Frode Eie Larsen fra Liv Forlag presenterte boka, sammen med Oddvar Schjølberg

Tønsberg Blads omtale av bokpresentasjonen i Tønsberg

Tønsberg Blads omtale av bokpresentasjonen i Tønsberg

Morgensendingen i NRK Vestfold

Her kan du klikke deg inn på 1. Krigsseilernes barn, og høre intervjuet i forbindelse med bokpresentasjonen på biblioteket i Tønsberg 15. sept. kl. 19.30

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-vestfold/DKVE01018315/15-09-2015#t=40m37s

Sagt om boka Krigsseilernes barn:

Fredrik Wandrup i Dagbladet: 

Nye forlis etter krigen

Boka «Krigsseilernes barn» er et menneskelig dokument. Her forteller 16 sønner og døtre av krigsseilere om ettervirkningen av marerittet på sjøen i krigsåra. Historier om angst, skam, skjensel og fortielse.

En tung byrde å dra med seg, når det slo klikk i hodet på far.

Mye ære ble jo heller ikke krigsseilerne til del i det norske samfunnet. Barna kunne bli mobbet på grunn av sitt opphav. Rystende lesning, åpenhjertig formidlet av forfatteren Oddvar Schjølberg. 

1. juli 2015

Signerte bøker

Det er mange som har spurt om det er mulig å kjøpe signert eksemplar av Krigsseilernes barn. Det er fullt mulig. Ta gjerne kontakt på mail: oschjoe@online.no - så vil signert bok bli tilsendt så snart de foreligger fra forlaget.

Barn av krigseglere

27. jun, 2015

Viktig Facebookside

Dette er en nystartet facebookside hvor barn av krigsseilerne har et forum hvor de kan utveksle informasjon, bilder etc. Mange har oppdaget at fedrene deres seilte på samme skip. Dermed kan de nå hjelpe hverandre med opplysninger etc.
Her finner du også en rekke viktige linker til film, TV-reportasjer og bilder.

Boklansering i Tønsberg 15. september

15. september lanseres den nye boka om krigsseilernes barn. De er en glemt og lite kjent gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne - den gruppen krigshelter som hadde kjempet i første linje, men som norske myndigheter helst ville glemme - fikk disse jenter og gutter en oppvekst under svært varierende vilkår. 

I likhet med sine fedre opplevde flere av disse barna hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. Mange av barna hadde en flott og stabil barndom, med en far som de ikke kunne merke at hadde vært ut i krigen. Foreldre som hadde ressurser til å hjelpe andre krigsseilere og deres familier.

Men Krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, barn som tumlet med spørsmål som et barn ikke skal slite med, og som fikk med seg opplevelser i ”bagasjen” som et barn burde være forskånet for.

Samtidig er det også historien om barn som ble sterke gjennom motgang og mobbing. Som i dag er ressurssterke personer som bruker sine vonde opplevelser på en positiv måte ved å hjelpe andre rundt om i samfunnet vårt.

I denne boka møter du et knippe av dem. Alle med forskjellige utgangspunkt. Det er deres egne fortellinger, fortalt av dem selv, med deres egne ord. Det er den usminkede sannheten. Her blir ikke noe trukket fra eller noe lagt til...

De ikke bare åpnet hjemmet sitt for meg, men de tok meg også med inn i de innerste rom av sin sjel. Det ble en tid med latter når de gode minnene ble hentet fram igjen, men det var også tid for tårer når det skulle settes ord på traumatiske barneår. En av dem sendte meg noen ord etter vår samtale:

Jeg skrev en lapp her en dag etter du var her:
Å berøre barndommens lojalitet er en skikkelig konfliktjobbing. Kjenner kroppens reaksjoner kommer, det velter seg rundt inni meg.

Roter jeg i pappas historie? Utleverer jeg ham? oss? Bryter jeg lojaliteten nå?

Kjenner barndommens frykt griper om hjertet og sjelen min. Til og med det å se filmer og å lese bøker om krigen, gjorde og gjør at jeg føler at jeg bryter lojaliteten.

Men det var en bearbeidelse av egne vonde minner, og få dele sine tanker.

For mange lesere er det helt ukjente ting som her presenteres, mens det for krigsseilerbarna blir en reise tilbake til en barndom mange av dem kjenner seg igjen i.

I disse dager klargjøres manuset, og det er LIV Forlag – Forlagshuset i Vestfold som utgir boken 15. september.