På disse sidene vil du finne mye informasjon vedrørerende krigsseilerne. Om nye bøker, arrangementer, m.m. Målet er at sidene skal være under kontinuerlig oppdatering. Så send gjerne tips om stoff og gode linker/nettsteder.

Klikk deg inn på Gode linker og se hva som skrives om krigsseilerene, og hør opptak med dem.

Omtalt i Se og Hør

Se og Hørs reporter har også latt seg berøre av de sterke historiene de fant i boken Krigsseilernes barn, som kom ut på Liv forlag i høst. I helgens Se og Hør Extra kan dere derfor - over hele fire sider - lese den sterke historien til Anne Gro, som hadde en tøff og vond barndom fordi faren hennes var krigsseiler. Hennes foreldre Else og Leif Heimstad var nemlig ekteparet som ga krigsseilerne våre et ansikt...

KRIGSSEILERNES BARN – ODDVAR SCHJØLBERG

kr 329,00

PÅ LAGER

15. september 2015 ble den nye boka om krigsseilernes barn lansert. De er en glemt og lite kjent gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne – den gruppen krigshelter som hadde kjempet i første linje, men som norske myndigheter helst ville glemme – fikk disse jenter og gutter en oppvekst under svært varierende vilkår. I likhet med sine fedre opplevde flere av disse barna hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og indirekte inn i familienes liv. Mange av barna hadde en flott og stabil barndom, med en far som de ikke kunne merke at hadde vært ut i krigen. Foreldre som hadde ressurser til å hjelpe andre krigsseilere og deres familier.

Men Krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, barn som tumlet med spørsmål som et barn ikke skal slite med, og som fikk med seg opplevelser i ”bagasjen” som et barn burde være forskånet for. Samtidig er det også historien om barn som ble sterke gjennom motgang og mobbing. Som i dag er ressurssterke personer som bruker sine vonde opplevelser på en positiv måte ved å hjelpe andre rundt om i samfunnet vårt.
I denne boka møter du et knippe av dem. Alle med forskjellige utgangspunkt. Det er deres egne fortellinger, fortalt av dem selv, med deres egne ord. Det er den usminkede sannheten. Her blir ikke noe trukket fra eller noe lagt til…
De ikke bare åpnet hjemmet sitt for forfatteren, men de tok ham også med inn i de innerste rom av sin sjel. Det ble en tid med latter når de gode minnene ble hentet fram igjen, men det var også tid for tårer når det skulle settes ord på traumatiske barneår. En av dem sa dette etter å ha blitt intervjuet:
Å berøre barndommens lojalitet er en skikkelig konfliktjobbing. Kjenner kroppens reaksjoner kommer, det velter seg rundt inni meg.

Roter jeg i pappas historie? Utleverer jeg ham? oss? Bryter jeg lojaliteten nå? Kjenner barndommens frykt griper om hjertet og sjelen min. Til og med det å se filmer og å lese bøker om krigen, gjorde og gjør at jeg føler at jeg bryter lojaliteten. Men det var en bearbeidelse av egne vonde minner, og få dele sine tanker.


For mange lesere er det helt ukjente ting som her presenteres, mens det for krigsseilerbarna blir en reise tilbake til en barndom mange av dem kjenner seg igjen i. Og denne historien går direkte inn i vår egen tid – 2015

Vil du være sikker på at du får boka til jul? Da kan du nå. Den vil da bli sendt deg fraktfritt direkte fra forlaget.

Anmeldelse i avisen Dagen:

ANMELDELSE I DAGEN: "EIT HANDSLAG TIL DEI SOM ALDRI VART HEILT FERDIGE MED KRIGEN"

Egil Morland i Dagen har anmeldt Krigsseilernes barn, og latt seg berøre. Han skriver blant annet:

Schjølberg skriv om born som i trangbudde husvære levde tett på fedrene sine mareritt, depresjonar, psykiske ustabilitet og alkoholisme. Det er autentiske røyster vi høyrer. Ganske raskt greier dei å ta oss med på den mentale reisa til ei tid som verkeleg er nær, men også uendeleg fjern: til eit rasert Europa som skulle byggjast opp att

Forfattaren har fått med mange vare skildringar av stolte, sjølvstendige menneske som fann seg i den lagnad at dei t.d. sjølv måtte betala for operasjonar etter krigsskadar. Og innimellom får vi glimt av den kjærleik dei så gjerne ville formidla – og stundom fekk formidla – midt i det vonde og traumatiske.

Språk, tone og framstilling varierer. Slik må det vera når forteljarstemmer frå svært ulike menneske lyder. Det gjer ikkje boka mindre verdt.

Og så er dette nok ei påminning om kor mykje vi aldri fekk veta noko om. For dét er også med i boka; sorg og anger over at det ikkje vart opna rom av tid og nærvêr, som muligens, kanskje, kunne ha vore eit handslag til dei som aldri vart heilt ferdige med krigen.

Hektiske dager

Det har vært ganske hektiske dager med foredrag rundt om i Kongsvinger og Skarnesområdet. Men samtidig har det vært veldig inspirerende å møte andre som også er engasjerte av våre krigsseilere og deres innsats. Ikke minst har det resultert i mange gode samtaler med døtre og sønner av krigsseilere.
I dag var det avsatt tid til TV-opptak for programmet ARENA som vises på TVVN/ESTV i november. Opptakene ble gjort i riktig maritime omgivelser på Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo. Både inne i salongen på en av kystens små, trofaste passasjerskip, og utenfor ved monumentet over krigsseilerne.
Med i programmet er også Jan I. Sørensen, som ble intervjuet av journalist Bjørn Gjellum. Og i tillegg til å fortelle om oppveksten, framfører Jan også et av sine mange ettertenksomme dikt. Et dikt som på en hverdagslig måte beskriver en litt turbulent periode i hans oppvekst…

Bønn fra fem gamle karer

Under andre verdenskrig utgjorde krigsseilerne den viktigste norske innsatsen. Er ikke tiden inne for at et samlet storting sørger for at deres historie løftes frem i lyset og bevares for ettertiden? 

Og de fem som kommer med denne henstillingen, har tre ting til felles. Alle nærmer de seg 100 år. De var krigsseilere under andre verdenskrig. Og de overlevde, slik at de kan fortelle sin historie. Ikke alle var like heldige.

Hederskarene sier det slik:

Vi fem har ulike historier, men til sammen har vi opplevd alt det som forbindes med krigsseilernes dramatiske hverdag.

Vi vet hvordan det kjennes å hoppe i et iskaldt Atlanterhav, fordi skipet synker under føttene dine.

Vi har stått om bord under bombeangrep og i kuleregn.

Vi har sett kamerater bli såret eller drept ved vår side.

Vi har vært i fangenskap, og på flukt.

Vi har også kjent på stoltheten av å vite at det vi gjorde bidro til å velte det tyske naziregimet og gi oss en bedre verden.

Og vi overlevde. Men ingen lever evig, og hver av oss vet at også vi nærmer oss den siste av våre tilmålte dager.

Et sterkt og beveget møte med en av de fem

Det ble et beveget møte med en av dem - 95-årige Ingvald Herlof Wahl - under arrangementet på Det nasjonale aldershjem for sjømenn i Stavern tirsdag formiddag. Med seg hadde han også flere av sine ”krigsseilerkolleger”.

Det var presentasjon av Triologien om krigsseilerne, og Per Carolus framførte flere av sangene han har dedikert krigsseilerne. 
Ingvald avsluttet arrangementet, og konstaterte at det han hadde lest i triologien om krigsseilerne stemte med den virkeligheten krigsseilerne opplevde. Og det var akkurat slik å komme hjem, som det er beskrevet i bok nr. 2 (Krigsseilernes evige krig). Samtidig ga han oss et lite innblikk i hvordan livet kunne arte seg for familien hjemme hos en krigsseiler. 
Når ryggskaden fra torpederingen våknet til live igjen, og ”torpedobeinet” smertet som verst, var han uendelig takknemlig for at barna stilte opp for å avhjelpe situasjonen. Men han stoppet ikke der – han førte historien videre til nåtiden.

Han gjorde ordene i Aftenpostens artikkel til sine egne, og sa:
Vi som seilte under krigen har ikke hatt for vane å være høyrøstede og ta mye rom i den offentlige debatt. Det er ikke vår form. Og vi synes vi er ganske beskjedne denne gangen også.
Vi ber om to stillinger på statsbudsjettet. Det er alt vi ber om. To stillinger til å arbeide frem det komplette krigsseilerregisteret, i samarbeid med mange gode krefter.
To stillinger til å dokumentere historiene våre, for å utvide miljøet som vi håper skal bli Norsk senter for krigsseilerhistorie på Arkivet i Kristiansand.
Vi synes ikke det er mye å be om. Vi ber heller ikke for oss selv alene. Vi ber for de over 30.000 som overlevde sin krigsseilertid, og for de mer enn 4000 som ikke gjorde det.

Vi er alle snart 100 år. Vi lever ikke evig. La oss få oppleve at Stortinget gir det lille som skal til for at vår stolte historie skal leve for ettertiden!

Aktiv krigsseiler

Kåre Aarseth er en av de norske sjøfolka som seilte i den norske handelsflåten under hele krigen. Han er en aktiv pensjonist og har deltatt på flere arraangementer sammen med forfatteren Oddvar Schjølberg.

Skal vi lære av historien – ja da må vi også lytte til de som opplevde den Og for de mange frammøtte på Filadelfia Eydehavn, ble det en historietime litt utenom det vanlige da Aarseth delte sin historie med forsamlingen. Kåre Aarseth er også en av de krigsseilerne som vi møter i boka Krigsseilernes evige krig, utgitt på LIV Forlag høsten 2014.