Gjøre ord til handling

I fjor sommer kom unnskyldningen til krigsseilerne. Nå mener Jarle Andhøy at tiden er inne for å gjøre ord til handling. Aust Agder Blad 06.02.14

http://www.austagderblad.no/lokale_nyheter/article7150263.ece

Dokumentarfilm fra Jarle Andøy

Jarle Andhøy har laget en liten dokumentar han håper skal medvirke til at krigsseilerne skal få den honnøren de fortjener. 05.02.14

http://www.austagderblad.no/Video_import/article7150441.ece

En konvoi

Dikt lest avkrigsseileren Kåre Aarseth på Risør Hotel 3. februar 2014.

http://www.austagderblad.no/Video_import/article7151452.ece

 

Snakker for krigsseilerne på 8. mai

Intervju i Dagsavisen med Jon Michelet 8 mai 2013

http://www.dagsavisen.no/kultur/snakker-for-krigsseilerne-pa-8-mai/

Velfortjent heder til krigsseilerne

"Det er en velkjent sak at behandlingen av de mange norske krigsseilerne er noe av det mest skandaløse i den norske etterkrigshistorien." Slik åpner Odd Sverre Aasbø sitt leserinnlegg om krigsseilernes tur, denne gangen til Akershus festning for å få velfortjent heder. Aust Agder Blad 25.02.2013

Les hele innlegget her:

http://www.austagderblad.no/Meninger/article6519422.ece

Krever at staten sier unnskyld til krigsseilerne

Intervju med Jarle Andhøy i Dagens Næringsliv 19.02.2013

http://www.dn.no/dnlordag/article2563913.ece

 

Åpen Post

Åpen post var et norsk debattprogram som gikk på NRK-TV fra 1966 til 1971 med Kjell Arnljot Wig og Per Øyvind Heradstveit som slagkraftige programledere og debattledere. I programmet den 13. september 1967 satt de to programlederne søkelyset på krigsseilernes sak.

Forfatteren Per Hansson hadde da gitt ut boka ”Hver tiende mann måtte dø”, og den hadde et innhold som beskrev krigsseilernes hverdag. Men folk trodde ikke det var sant. Dette måtte være en fantasifull roman.

I TV-programmet deltok forfatter Per Hansson sammen med krigsseileren Leif Heimstad, "Fyrbøter Berntsen", "Maskinsjef Larsen", og andre krigsseilere. Overlege Odd Øien, sjefslege i Hæren Johnsen deltok også sammen med Kåre Kristiansen fra sosialdepartementet.

Nå kunne det norske folk se og høre krigsseilerne selv fortelle. Og det ble for å si det mildt – 1 time og 13 minutter som sjokkerte Norge og rystet den norske folkesjelen i dens innerste grunnvoller.

Du kan se programmet ved å klikke deg inn på denne linken:

Gunnar SønstebyMed æren i behold

I denne dokumentaren møter vi, i tillegg til Sønsteby, flere overlevende krigsseilere. Disse snakker åpent om sine opplevelser fra krigen, og om den manglende oppfølgingen da de kom i land.

Krigsseilerne med æren i beholder en oppfølger til bestselgeren Norske Sjøfolk av Eilert Munch Lund. Krigsseilerne var de viktigste norske aktørene for utfallet av den andre verdenskrig og at Norge ble fritt. 38.000 norske sjøfolk var ved fronten 24 timer i døgnet og over 3800 av disse ga sitt liv for Norges frihet. Deres innsats ble ikke verdsatt da de kom hjem etter krigen det var ingen flagg eller fanfarer. De hadde vunnet krigen men tapte freden; heimefronten ble hyllet som de store seierherrer tiltross for deres innsats var ubetydelig i forhold til krigsseilernes. Myndighetene stjal krigsseilernes opptjente hyrer fra det hemmelige Nortrashipfondet og mange frøs eller drakk seg i hjel etter krigen. De overlevde torpederinger, uker på havet i åpne livbåter men ikke manglende oppfølging fra de norske myndighetene etter krigen. Ansvarlige politikere må leve med denne skampletten i vår historie til evig tid men krigsseilerne har sin ære i behold. Til tross for krigens redsler og sviket i Norge etter krigen klarte seg de fleste krigsseilere seg etter forholdene bra og det er noen av disse heltene du møter i filmen.

FRA AVISER OG MAGASINER

SIDENE ER UNDER OPPDATERING