Forsvarsminisiter Anne-Grete Strøm-Erichsen gratulerte Trygve med bokaForsvarsminisiter Anne-Grete Strøm-Erichsen gratulerte Trygve med boka

Krigsseileren fra Stallogargo

Nå er boka om Trygve Laheim Johansen i handelen, og den ble lansert under årets Trebåtfestival i Risør lørdag 3. august.

Det er en biografi, preget av dramatiske og autentiske begivenheter, men det er også en historie om en mann som på tross av sine vonde opplevelser fortsatt har glimtet i øyet. Nå går han i sitt 91. år, og nå tar han bladet fra munnen. For første gang åpner han døra på gløtt inn til sine personlige rom et sted der inne.

Han bruker ikke store ord, for hans historie er så sterk at den står på egne ben uten problem.

Da han en høstdag i 1939 sto ved rekka på D/S Borgholm og så Oslo langsomt forsvinne i kjølvannet, ante han lite om hva som skulle skrives i loggboka hans i årene som lå foran ham.

Det skulle bli mer enn besøk i spennende og eksotiske havner. Det skulle også loggføres flerfoldige dramatiske og redselsfulle opplevelser, da han som førstereisgutt fikk nærkontakt med krigens sanne ansikt, og bevitnet disse redslene fra ”orkesterplass”.

Som et bakteppe for alt dette ligger også redselsårene da de gikk i konvoi, lastet til ripa med bensin, ammunisjon og krigsmateriell. De visste ikke noe om hva som ville skje i neste sekund.

Trygve Laheim Johansen er en av de flere tusen norske krigsseilerne som seilte med handelsflåten i utenriksfart i årene 1939 – 1945. En periode som satt dype spor i ham.

Ville en torpedo ramme og blåse dem til himmels, eller ville de bli angrepet av fly?

I mange år holdt Trygve alle opplevelsene for seg selv. Ingen fikk slippe inn i disse innerste rommene i hans sjel.

Men en dag åpnet han døra så vidt på gløtt, og fortalte litt til sine aller nærmeste. Siden åpnet han seg mer og mer, og han oppdaget hvor viktig det var å formidle dette også til den oppvoksende generasjon.

Han klarer ikke å slippe tak i det, og selv i dag over 67 år senere ”banker” disse minnene på soveromsdøra i de stille nattetimene. I løpet av sekunder er han tilbake igjen om bord på skipene, og fortsatt fyker stålsplinter fra bombeangrepene rundt ham, bomber eksploderer og mennesker sprenges i filler. Alt er like levende som det var i krigsårene.

”Det er som bilder i et album, som jeg ikke klarer å lukke, sier han, og legger til ”Jeg bærer de med meg hele tiden.”

Påfallende mange av de båtene Trygve seiler med blir torpedert rett etter at han har forlatt dem. Han unnslapp døden gang etter gang.

I denne boken har jeg forsøkt å være så presis som mulig, men det er i første rekke Trygves historie jeg ønsker å formidle - slik han selv har fortalt meg den. Det er ingen som kan formidle historien bedre enn de som selv har opplevd den. Og det er nettopp det krigsseileren Trygve Laheim Johansen her gjør.

Krigsseileren fra Stallogargo

Boka kan kjøpes i bokhandelen, eller bestilles fra Aktive Fredsforlag, eller hos forfatteren på e-mail oschjoe@online.no

Aktive Fredsforlag