En god dokumentarfilm

Bjørn Gjellum har i over 20 år laget aktuelle TV-programmer som gjenspeiler det som skjer på ulike områder i det norske samfunnet.
I dette programmet (17 minutter) har han sammen med fotograf Rolf Remi Aadalen tatt en tur ut til Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. 
Her møtte de poeten Jan I. Sørensen og forfatter Oddvar Schjølberg. I fokus står krigsseilere og krigsseilernes barn. 


Jan I. Sørensen har opplevd å vokse opp i et hjem med en far som sleit med traumer etter krigsseilasen.

 
Oddvar Schjølberg har skrevet 7 bøker om krigsseilerne og deres innsats under krigen. Jan er en av dem som forteller sin  spesielle historie.

Krigsseilernes barn

Triologien i pocket (31. mai-17)

Nå er hele krigsseilertriologien endelig tilgjengelig i pocket!

http://forlagshusetivestfold.no/…/hele-krigsseilertriologi…/

Nytt fra Liv Forlag:

Det er fremdeles stor interesse for annen verdenskrig, og nå er alle de tre bøkene til Oddvar Schjølberg tilgjengelige på Pocket. Krigsseilernes evige krig, En krigsseilers loggbok og Krigsseilernes barn, tre bøker fulle av sterke vitnesbyrd fra krigsseilerne og omgivelsene deres.

Oddvar Schjølbergs kritikerroste trilogi om krigsseilerne:

«En krigsseilers loggbok» Vi følger Birger Helge Kolstad- som i dag er 92 år – fra han som ung gutt reiste ut første gang i 1939 med en gammel rusten holk. I 1940 mønstret han på en båt som ble bombet i Liverpool, den neste båten ble også torpedert og senket. Helge reddet mirakuløst nok livet, han overlevde blant annet i flere uker i en livbåt. I land gikk han ikke av veien for et slagsmål eller to når de besøkte barene rundt om i konvoihavnene, og resultatet var at han havnet i i trøbbel og i engelsk arrest. Han er forøvrig en god venn og “slagbror” av Ingvald Wahl, som også Jon Michelet har skrevet om, og de to havnet også i kasjotten sammen. Hjemkomsten var langt fra enkel, med nerver som lå utenpå kroppen. Som mange andre krigsseilere hadde han vanskelig med å finne seg til rette med en tilværelse på land.

«Krigsseilernes evige krig» Ungdommene som dro til sjøs før utbruddet av andre verdenskrig hadde ulike motiv. Eventyrlyst og et liv som havets vagabond var drivkraften for noen, for andre var den store drømmen å klare seg økonomisk i krisetider. Men krigen kom og la det hele i grus. Den vonde hjemkomsten de fikk etter fem års innsats for fedrelandet, ga mange av dem et liv i fornedrelse. For krigsseilerne opplevdes hele perioden fra 1. september 1939 og fram til forsvarsministerens unnskyldning 3. august 2013 som en evig krig. Først mot tyskerne. Deretter mot egne myndigheter, de samme som de hadde ofret helse og psyke for å forsvare …

«Krigsseilernes barn» - Krigsseilerens barn er en glemt og lite kjent gruppe i norsk krigshistorie. Som barn av krigsseilerne fikk disse barna en oppvekst under svært varierende vilkår. I likhet med sine fedre opplevde flere av dem hvordan uvitende og beinharde byråkrater grep direkte og inndirekte inn i familienes liv. Heldigvis hadde noen av barna en flott og stabil barndom, men krigsseilerbarnas historie er også historien om barn som opplevde angst og redsel hjemme, og de tumlet med spørsmål som et barn ikke skal slite med.

Karin Marie Nornes Bøkene kan bestilles på Liv LIV Forlag

Kåre Bergkvist Finns dessa på svenska

Jørn Bue Olsen Veldig bra, Oddvar!

15. mai 2017

Det er hyggelig med gode omtaler. Og nå foreligger Krigsseilernes barn" også som pocket.

Boka om Maria (8. mai-17)

I disse dager er boka ”Angitt av mamma” under bearbeidelse for utgivelse i Tyskland og Østerrike. Det er Elisabeth Turvold som utarbeider den tyske oversettelsen. Hun er tilknyttet Justus-Liebig-Universität i Gießen som igjen er Institut für Germanistik, og Arbeitsstelle Holocaustliteratur. Boken vil bli utgitt på Metropol Forlag, Berlin.
I et planleggingsmøte med Turvold forteller hun at det knytter seg stor spenning til denne utgivelsen, og at det er stor interesse for denne type litteratur i det tyske og østerrikske bokmarkedet. Det er også planlagt flere tyske utgivelser av bøkene fra Aktive Fredsforlag. Og boka om Robert Savosnic – ”Jeg ville ikke dø”, samt boka ”Reddet fra ilden”, den dramatiske historien om Zygmund Gross er også klare for oversettelse. 8. mai 2017

Dagrun Marie Kjønhaug Hoem Ja meget bra bok.Gripende.

Bjørn Preben Anfinsen-aRisæ Veldig viktig historie, som jeg er glad blir oversatt. Gjerne også til engelsk om det ikke alt er tilfelle! Gjelder forøvrig også de andre eksemplene.

Tore Olsen Gripende bok, anbefales å leses

Gro M. Johnsen Den har jeg lest ❤️

Maria Gabrielsen og Oddvar Schjølberg tilbake i leiren som frarøvet Maria hele hennes barndom.

Maria Gabrielsen trekker fulle hus når hun forteller sin dramatiske historie, som her på Karmøy hvor 600 tilhørere hadde møtt opp i arbeidskirken på Åkrahavn.

Krigsseilernes Barn (3.mai-17)

I disse dager kommer "Krigsseilernes barn" ut i nytt opplag, og denne gang i pocketformat. Det er LIV Forlag som står for utgivelsen, og boka er tilgjengelig i bokhandlere over hele landet.

Randi Stensrud Den er bra.Har lest den. :)

Ellen Refsnes Er krigsseilerbarn - så den boka må jeg ha :-)

Walter Skaug Har den. Meget bra.

JanThorbjørn Fredheim Veldig bra . Har lest den.

Svein Inge Stuen Bra bok,har den.