I atelieret i Quesada finner jeg den spesielle roen som vi mennesker søker, og det er som den reneste sjelebot og kunne male både innendørs og utendørs. Og kamera og skisseblokk er trofaste følgesvenner når nye motiver skal søkes opp.

Det gode livet

Har de funnet oppskriften på det gode liv?

Hva gjør nordmenn i Spania? Ja, om dette er det vel like mange meninger som det er nordmenn. Costa Blanca, som betyr den hvite kyst har et av Europas beste klimaer, og kan friste med flest soldager i året. Det mest solrike distriktet er utvilsomt rundt Alicante og Torrevieja som gjennomsnittlig kun har ca 300 mm nedbør i året. Med andre ord – her kan man dyrke uteaktiviteter hele året, og snømåking er et helt ukjent ord.

Med to flyplasser i umiddelbar nærhet kommer de flygende som trekkfugler, nordmenn i alle slags utgaver og størrelser, og ut av flyenes buk strømmer de omtrent som ei norsk elv i vårløsningen.

Mange lever i den villfarelse at det er hit nordmennene reiser og drikker opp trygden sin på første og beste bar, lever et utsvevende liv, eller i beste fall ligger på en av de mange strendene og lar seg steke og bli brent av en strålende sol, som skinner over både rettferdige og urettferdige.

Men Spania er heldigvis atskillig mer enn langstrakte sandstrender og nordmenn med ”kuppelhue”. Mange nordmenn opplever Spania som en berikelse, både historisk og kulturelt, og mange av dem blir engasjert i alt fra språkkurs via oppgaver i Den Norske Sjømannskirken til malerkurs hos forskjellige kunstnere. Vi har besøkt et av de tilbudene som finnes for nordmenn som oppholder seg på Costa Blancakysten.

 

 

Rita Hee’s kunstsenter

Omtrent midt på den spanske Middelhavskysten, nærmere bestemt midt mellom de to byene Guardamar Del Segura og Torrevieja ligger den lille urbanisasjonen Pino Mar. Lave hvitkalkede hus omgitt av patioer beplantet med palmer og andre eksotiske busker ligger i rad og rekke, med den store sletten med saltsjøen – Salinas de la Mata - og fjellene i vest på den ene siden, og en vakker pinjeskog som strekker seg noen hundre meter ned til Middelhavets sandstrender på den andre siden.

Her holder La Casita Del Arte kunstsenter til. Det er den danske kunstnerinnen Rita Hee som er primus motor, og i hennes trivelige atelier finner kunstelever fra flere europeiske land, samt andre kontinenter, ikke bare en kilde av unike malemotiver, men de finner også roen. Bare det å ta med seg staffeli og palett og slå seg til ro under et av de store pinjetrærnes skygge gir fred i både sjel og sinn.

De som ønsker maritime motiver kan finne en rolig plass med utsikt ut over Middelhavet, like til et punkt langt der ute. Der hvor himmel møter hav, og to elementer smelter sammen - himmelen strekker sine armer ned og møter havet.

Guardamar Del Segura kan føre sin historie tilbake til det 10. århundre da maurerne invaderte området her. Når det i tillegg finnes levinger fra Iberere og fønikere her, forstår vi at det er et historisk interessant område. Mens Torrevieja er kjent for sine saltsjøer, og nå er utpekt av WHO som et av verdens sunneste sted å bo, og nordmenn har funnet ut at det veldig godt å strekke ut vinterfrosne kropper i den livgivende solen. I disse omgivelsene finner vi altså La Casita Del Arte. Et av de mange flotte tilbud til de nordmenn som velger å tilbringe noe av sin tid i Spania.

Da vi besøker kunstsenteret stråler solen varmt og livgivende ra en spansk skyfri himmel, og i bakgrunnen melder den norske værmeldingen om minus 7 grader og full snøstorm i Kristiansand. På La Casita Del Arte har elevene plassert seg både innendørs og utendørs. Nå nyter de livet i fulle drag, mens de suger til seg både undervisning og et behagelig spansk klima.

Og ved at av staffeliene har Gerd Solveig rigget seg til.

Sammen med gode venner på La Casita del Arte

I atelieret er det deltakere fra flere ulike nasjoner, og det er spennende og inspirerende å male sammen med de andre. Men vi tar oss også tid til hyggelige pauser hvor vi deler erfaringer med hverandre. Alt fra fargevalg til bildekomposisjoner. Alle sammen har viktige ting å bidra med, og vi tilegner oss mye gjennom disse samtalene.

Fra den første utstillingen i Guardamar

Et lite glimt fra den første utstilingen i La Casita Del Arte. Både fastboende og turister var innom for å ta bildene i nærmere øyesyn, og noen fant motiver de kjente igjen fra Norge. Som her ved et av bildene fra Lofoten. Det han kanskje minst av alt ventet - mannen på bildet - var vel å finne et maleri med motiv fra hjemstedet sitt på en kunstutstilling i Spania.

Finner stillheten i Gallera

Undervisningen foregår ikke bare ved atelieret. Iblant setter de også kursen til grottebyen Gallera i Andalucía.

- Stillheten som råder her oppe i fjellet gir en spesiell ro i sjel og sinn. Lyset og den spanske koloritten er veldig spesielt, og naturen kommer oss så nær. Samtidig får man en følelse av hvor uendelig lite et menneske er, som et sandkorn i evighetens univers. Under slike forhold er det lett å bli inspirert. Det å kunne sitte i varmen, under en åpen høy himmel å leke seg med fargene er som den reneste vitamininnsprøytningen.

Gerd Solveig bruker ulike teknikker i sine bilder, og hun arbeider mye med collage, hvor hun bruker elementer fra naturen i bildene. Det være seg rester fra et gammelt fiskegarn, en barkbit fra en korkeik eller noe så enkelt som et strå fra stranden nedenfor.

Lunsjtid på patioen

Etter noen timer ved staffeliet er det godt å "krype" inn i skyggen for å ha  lunsj med gode venner.