Velkommen inn…

På disse sidene finner du tanker, dikt, små fabler, anekdoter og selvopplevde hendelser. Men også andre har bidratt med verdifulle ”frø” og ”stiklinger” hvor hensikten er å berike hverdagen vår.

Men fellesnevner for mye av stoffet, er at det ofte er ”født” og skrevet i peroder som har vært litt krevende og iblant vanskelige.

Det er kanskje når vi er dypest nede som mennesker, både fysisk og psykisk, at det innerste i oss kommer til overflaten. Det ekte og upolerte, det som vi gjemmer innerst i sjelen vår, og det som vi ikke tør å ta fram i andres nærvær.

Vi ser nok ikke disse små oasene og hvilestedene i det øyeblikket som lidelsen og smerten er som vondest. Men etterpå, når ting kommer mer på avstand,  ser vi ofte hendelser og forskjellige opplevelser i et helt annet lys.

Og så gjør vi den forunderlige oppdagelsen at nettopp de tyngste og vanskeligste øyeblikk av vårt liv har vært med på å gjøre oss sterkere og foredlet som mennesker. Vi oppdager at Herren har vært med, selv om det ikke virket slik der og da.

Mitt håp er at det som er skrevet her kan bli til hjelp for andre. Både dere som lykkes, dere som har det bra, og dere som opplever livets vrangside.

Alt i denne boken er et resultat av en prosess i livet mitt. En prosess som gjør at jeg fortsatt befinner meg i livets klasserom der jeg vokser og lærer.

Når denne boken ble påbegynt i desember år 2000 bodde vi like ved bryggekanten i Brevik, og fra stuevinduene var det en førsteklasses utsikt til det pulserende livet på bryggene, og all skipstrafikken som skulle inn Frierfjorden – fra inn- og utland. Båter i alle størrelser passerte bare noen få meter fra vinduene – kort sagt et yrende maritimt miljø. Senere fortsatte reisen nedover Sørlandet og neste stoppested ble Risør, også her bare noen steinkast fra bryggekanten.

Og til sist – nå som boken er ferdigskrevet i januar 2006, bor  vi på toppen av fjellet, over byen, med utsikt til de syv blåner den ene veien og havet på den andre siden. Dette har gitt rom for mange tanker som igjen har blitt utformet på enkelte av sidene i denne boken. Andre ting har blitt til etter notater gjort på forskjellige reiser – her hjemme og i utlandet. Og etter reise er det alltid godt å komme hjem til boligen vår som er oppkalt etter bestefars gård i Brunlanes – Fredens Havn.

Bare spill videre...

Bare spill videre...

Et lite utdrag fra boka

Spill videre gutten min…

Den store polske komponisten, musikeren og statsmannen Ignacy Jan Paderewski hadde alltid fullsatte saler når han ga konserter. Da han en gang skulle gi en konsert i London var det en ung mor som tok med seg sin lille håpefulle på konserten. Håpet var at gutten ville bli inspirert av Paderewski, og kanskje bli litt flittigere til å øve.

Det store lokalet var fylt til siste plass, flygelet var gjort klart, og hele forsamlingen ventet bare at den store musikeren skulle gjøre sin entre.

Da var det at man plutselig hørte noen spede toner fra flygelet, og på krakken satt den vesle gutten. Han hadde sneket seg opp i et ubemerket øyeblikk og satt nå og forsøkte å spille en enkel barnesang. Publikum begynte å bli urolige og forlangte at han straks skulle forlate pianokrakken og komme seg vekk.

Da var det at mesteren selv trådte fram fra kullissene, gikk bort til den lille gutten og satte seg ved siden av ham, og hvisket: Bare fortsett! Spill videre du gutten min – jeg skal hjelpe deg.

Og da mesteren - Paderewski - la sine hender på tangentene ble den enkle barnesangen forvandlet til det vakreste musikkstykke.

Vi mennesker kan nok ta steg i livet som virker både klossete og barnslige, og det er vel heller ikke alltid at våre ”toner” er helt rene. Og iblant så går det galt og vi kommer ut av kurs med våre liv. Mange er det nok da som benytter sjansen og hever sin røst for å kritisere oss. Men da er det at den himmelske Mesteren kommer inn på arenaen og sier: Bare fortsett mitt barn – jeg skal hjelpe deg. La meg få føre deg videre å gå sammen med deg.

Dagens gullkorn:

Da skal du vandre din vei trygt og din fot skal ikke støte noe.  Ordspr. 3:23

Det finnes ingen storhet uten enkelhet, godhet og sannhet Leo Tolstoj

Sagt om Fredens havn

Boken er utgitt på Hermon forlag, og forlagsjefen Svein Andersen, sier dette om boken: 

En vakker bok i farger, med flotte fotografier, andakter, bibelord og gullkorn for hver eneste dag i året.

Livet kan by på mange utfordringer, noe også Oddvar Schjølberg har fått føle på kroppen. Men gjennom alle sine oppturer og nedturer har han fått oppleve hvordan Herren og Hans nåde har vært med, og har ført ham styrket gjennom alt.

Gjennom sine personlige historier og refleksjoner, gir Oddvar Schjølberg oss oppmuntring og inspirasjon for hver dag i året. Her finner du næring for sjelen og trøst for hjertet – og ny nåde.
La disse andaktene bli til velsignelse, ettertanke og frelse, og finn hvile i Fredens havn.

«Andaktene i Fredens havn gjør deg glad, salig og lykkelig over å være et av Guds barn. Enten det er til din personlige andaktsstund, eller for opplesning i en gruppe eller forening, vil de formidle den sinnsro og dype tilfredsstillelse som tittelen bærer bud om! Anbefales!» – Svein Andersen, forfatter og forlagssjef

En vakker bok i farger, med flotte fotografier, andakter, bibelord og gullkorn for hver eneste dag i året.

"Mitt håp er at det som er skrevet her, kan bli til hjelp for deg. Både du som lykkes, du som har det bra, og du som opplever livets vrangside. Alt i denne boken er et resultat av en prosess i livet mitt. En prosess som gjør at jeg fortsatt befinner meg i livets klasserom der jeg vokser og lærer.
Allerede fra starten sto det klart for meg at min inntekt av denne boken skulle gis til Evangeliesenteret og det verdifulle arbeidet de utfører blant de utslåtte i samfunnet vårt."
– Oddvar Schjølberg, journalist og forfatter

Overskuddet fra salget av denne boken går til Evangeliesenterets arbeid.

Dette er en andaktsbok med hverdagsbetraktninger, og den er bygd på opplevelser og notater som er gjort på reiser rundt om i hele Europa fra år 2000 til 2006.

Boka er ikke en ”vanlig” andaktsbok, men byr på både alvor og ikke minst en god porsjon humor, og den tar for seg mange av de problemstillingene som omgir oss i hverdagen. Tanken er ikke å operere med noen mirakelsvar på de dilemmaer som kan møte oss i hverdagen. Men i stedet å bringe inn litt oppmuntring og hjelp til å komme videre når det butter litt imot. Men boka skal forhåpentligvis også gi oss noe i de gode dagene, når vi kan glede oss sammen.

John Granly:

John Granly fra TV-ES skriver følgende om boka:

"Nå er den her. Ludvig Karlsens store drøm! Ei andaktsbok med mange nådens ord og tanker, aller helst til frelse for mennesker, men også til oppbyggelse og inspirasjon for å orke en ny dag. 
Livet går i bølgedaler for mange av oss på de forskjelligste måter. Det kan være i samlivet det går i stykker, i jobbsammenheng, eller vi går i oppløsning innenfra i en tid og i en verden som suger livskraft fra noen og enhver.

Også Oddvar Schjølbergs liv har gått i mange bratte bakker.

Ei andaktsbok kan være dagens dose med tran for sjelen. En sa til meg at som vi bruker Plumbo for å rense rørene der hjemme og få ny fart på sakene, så er tran Plumbo for blodårene og hjertet. 
Ei andaktsbok med så stor bredde og livserfaring og opplevelser med Jesus som den du nå holder foran deg, når enda dypere inn. Dette er Plumbo for sjelen. men det er viktig å huske at nåden fra Gud selv må få tid til å virke. Les, og kjenn etter.

Takk til Oddvar for det mangeårige arbeidet med denne boka. Slipingen tok tid, men her er det mye åndelig føde for dagene som kommer...

John Granly

Journalist og programleder