Med æren i behold

Krigsseilerne med æren i beholder er en oppfølger til bestselgeren Norske Sjøfolk av Eilert Munch Lund. Krigsseilerne var de viktigste norske aktørene for utfallet av den andre verdenskrig og at Norge ble fritt. 38.000 norske sjøfolk var ved fronten 24 timer i døgnet og over 3800 av disse ga sitt liv for Norges frihet. Deres innsats ble ikke verdsatt da de kom hjem etter krigen det var ingen flagg eller fanfarer.

Eilert Munch Lund var hovedtaler på minnemarkeringen ved Sjøfartsmuseet 8 Mai 2010. I talen tar Eilert opp viktige temaer vedrørende krigsseilerne og statens behandling av dem.

Krigsseilere fra Trøndelag forteller

"På leit etter far min - sjømann i krig og fred."

Martin Sørenes "På leit etter far min - sjømann i krig og fred."

"På leit etter far min" er tittelen på et foredrag som Martin Sørenes holdt i Langevåg Bygdatun, Bømlo 09. mars 2013. Faren var sjømann og krigsseiler.

Han klarte seg gjennom hele krigen, men omkom da båten han var på, DS "Skoghaug" gikk på ei mine utenfor Nederland 24.12. 1947. Selve foredraget er originalt, men det er lagt til noen lydopptak fra Youtube. Det er korte klipp frå 2 taler av Winston Churchill, sang av Vera Lynn, diktlesing av Nordahl Grieg og sang av SKRUK.

Klart Skip - Marinen i Krig 1939 - 1945 Del 1 og 2. Ta deg tid til å se nærmere på disse to interessante videoene.

Klart Skip - Marinen i Krig 1939 - 1945 Del 1

Klart Skip - Marinen i Krig 1939 - 1945 Del 2

Krigsseilerne DEl 1: KRIGSUTBRUDDET

Krigsseilerne del 2 - KONVOISEILASEN

Krigsseilerne del 3 - ETTER FREDEN

Gunnar Sønsteby og krigsseilerne

Den norske handelsflåten og marinen led enorme tap under andre verdenskrig. Flere av de overlevende sjøfolkene, samt veteranen "Kjakan" Gunnar Sønsteby, snakker her ut om sine opplevelser. Sønsteby hedrer sjøfolkas innsats!

Den skammelige behandlingen avsløres

Programmet Åpen post fra 1967 omhandler den skammelige behandlingen av krigsseilerne. Denne er hentet fra http://konvoibyen.com og denne videoen bør deles vidt og bredt, dette er et skammens kapittel i norsk historie som aldri bør glemmes.

Kåre Aarseth (90) er en av Norges siste krigsseilere. Han fikk plass i Konvoibyen i Risør for 18 år siden. Dette skulle bli hans siste bosted, men nå liker han seg ikke der lenger, for han opplever at eierne vil endre statuttene til noe helt annet enn det ildsjelene i sin tid la til grunn for byggingen av boligene. Nemlig et sted der krigsseilere og senere sjøfolk i fredstid kan få en trygg havn.

Kåre Aarseth leser diktet En konvoi

http://www.austagderblad.no/video-import/en-konvoi/v/1-39-7151452

 

Lest av Kåre Aarseth på Risør Hotel 3. februar 2014

Helge Andresen på NRK TV

I dette filmklippet fra NRK møter du krigsseileren Helge Andresen fra Larvik.

Helge seilte utenriks under hele krigen, og han var en av dem som også var med på invasjonen i Normandi.

I forbindelse med lanseringen av boka Krigsseilernes evige krig ble han intervjet av NRK, blant annet om landgangen i Normandie

 

https://www.nrk.no/video/PS*171224

 

Krigsseilar av fisherman

Musikkvideo av låten Krigsseilar av fisherman. En låt til heder for Norske krigsseilere fra 2. verdenskrig. Video produsert av sjøfartsfilm.

Sendt hjem som fraktgods

Birger Helge Kolstad er krigshelten som ble behandlet som fraktgods. Det illustrerer storsamfunnets holdning til krigsseilerne under krigen.

Det er ingen som kan formidle historien bedre enn de som selv har opplevd den.

Her kan du se TV-innslaget Birger H. Kolstad

http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestafjells/dkte99040414/04-04-2014#t=3m49s